Ingrediente:
aluat
- 500 g faina pentru aluaturi
- 50 g unt
- 25 g drojdie proaspata
- 150 ml lapte
- 100 g zahar
- 2 oua
- marmelada, nuttela, crema de vanilie, crema de ciocolata (pentru umplut)
crema
- 250 ml lapte
- 100 ml apa
- 100 g zahar
- 50 g faina
- 30 g cacao
- 50-60 g ciocolata de care doriti
Mod de preparare
aluat
- Incalzim foarte putin laptele (laptele sa nu depaseasca temperatura corpului. Deci, sa aiba in jur de 35°C). Cand e caldut il luam de pe foc si topim drojdia in el.
- Amestecam faina cu zaharul si cu untul, la temperatura camerei, rupt in mici bucatele.
- Adaugam si ouale intregi si framantam pana la omogenizare.
- Adaugam treptat laptele si amestecam pana il inglobam in aluat. In cazul in care ramane putin lipicios, mai adaugati 1-2 linguri de faina si framantam pana obtinem un aluat compact si elastic.
- Punem aluatul la crescut 2 ore, intr-un loc ferit de curenti de aer reci.
crema
- Amestecam faina, zaharul si cacaua apoi adaugam treptat laptele amestecat cu apa si amestecam.
- Punem crema pe foc mic si adaugam si ciocolata rupta in bucatele.
- Amestecati in aceeasi directie pana se ingroasa. Stingem focul, acoperim crema cu o folie de platic alimentara ( asezata direct pe suprafata cremei) si o lasam sa se raceasca.
- Dupa ce aluatul a dospit, il impartim in 3 portii egale. Intindem fiecare portie de aluat pe planul de lucru usor infainat, intr-o foaie groasa de 0,3-0,4 cm. O taiem cu un cutit in triunghiuri, punem o lingurita de crema in partea lata superioara a fiecarui triunghi si o rulam de la baza spre varf.
- Le asezam in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si le lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.
- Le ungem cu un amestec de lapte (1 lingura) si un galbenus si ii coacem in cuptorul preincalzit la 180°C pt 15 minute.
Pofta buna !
Sursa: Retete culinare Laura Adamache