Sarbatoarea Craciunului si a Anului Nou

De ce se aburesc geamurile iarna? Cum să scapi de această problemă extrem de supărătoare! Cele mai simple soluții

 

 

 

 

In conditiile scaderii temperaturii afara, ne trezim adesea cu ferestrele si usile din geam aburite. Pe langa problema vizibilitatii, ne putem confrunta cu scurgeri de apa si chiar gheata pe geamuri. Dar de ce se aburesc geamurile si care sunt solutiile la aceasta problema care se manifesta cu precadere in sezonul rece?

Aburul de pe geam este o forma de condens, cauzat de umiditatea excesiva din casa care intra in contact cu suprafata rece a geamului. In mod similar, condensul se formeaza pe geamurile si oglinzile din baie dupa ce facem un dus sau pe paharul in care punem o bautura rece vara.

Astfel, umiditatea excesiva a locuintei se manifesta in primul rand pe geamuri, pentru ca acestea sunt cele mai reci suprafete din casa, iar aparitia condensului ar trebui sa fie un semnal de alarma.

Cauze temporare

Sunt totusi trei situatii in care condensul apare doar temporar: la locuintele nou construite sau reamenajate, la inceputul sezonului rece, cand activati incalzirea, si in cazul unor schimbari bruste de temperatura.

Totusi, daca ati inlocuit ferestrele pentru o izolare mai buna si condensul apare abia acum, pe cele noi, este clar ca aveti in casa umiditate in exces, care inainte se pierdea intr-o mai mare masura odata cu aerul cald prin ferestrele vechi care izolau mai prost.

Cauzele umiditatii excesive

Sunt foarte multi factori care determina cresterea umiditatii in interior: sistemul de incalzire, folosirea umidificatoarelor, plantele, gatitul etc. Un dus adauga aproape jumatate de litru de apa in aer, in timp ce prepararea a trei mese pe zi adauga aproximativ doi litri de apa.

Umiditatea ideala

Temperatura si umiditatea locuintei se masoara cu un termohigrometru. Daca afara se inregistreaza temperaturi negative, de pana la – 7 grade Celsius, umiditatea in interior trebuie sa fie de 30 – 35%, iar daca este si mai frig, trebuie asigurata o umiditate de aproximativ 25%.

 

 

Controlul umiditatii

Puteti preveni aparitia umiditatii in exces in casa dumneavoastra luand o serie de masuri.

  • Ca solutie temporara, aerisiti cateva minute cand constatati aparitia condensului pe geamuri
  • Deschideti geamul de la baie dupa fiecare dus. Montati un ventilator care sa evacueze aerul in aceasta incapere
  • Folositi hota deasupra aragazului
  • Daca aveti plante de apartament, tineti-le intr-o camera mai luminoasa si nu le udati in exces in timpul iernii
  • Mentineti subsolul cat mai uscat cu o izolatie corespunzatoare. Aerisiti podul casei
  • Consultati un specialist pentru a vedea daca sistemul de ventilatie al casei poate fi imbunatatit
  • Folositi un dezumidificator

Cum protejati ferestrele?

Ferestrele cu rame din PVC sunt mai bine protejate de condens, datorita izolatiei oferite de acest material. La fel si geamurile duble, pentru ca geamul interior, pe care se formeaza condensul, va avea o temperatura mai ridicata. In plus, pentru a preveni degradarea ferestrelor cauzata in timp de condens, trebuie sa aveti caloriferele montate exact sub acestea, pentru ca, in contact cu aerul cald, apa de pe rame sa se evapore mai repede.

 

Sursa: MagazinulDeCase




Categorii