Cum cred ca am mai spus pe aici, sunt innebunit dupa mancarea mexicana. Nu mancasem niciodata burrito, fiind mai greu de gasit unul autentic. Asa ca m-am decis sa imi fac eu. Nu stiu cat de autentic a iesit, dar cu siguranta a iesit extrem de gustos. Eu am optat pentru pui, persoanele cu care l-am mancat preferand aceasta carne. Data viitoare o sa aleg in mod cert vita, cat mai proaspata, si cu un continut de grasime cam de 20%.
Lipiile (tortillia) mi le-am facut singur, din 250 g faina, 60 g untura si 180 ml apa calduta. Se amesteca toate, si se obtine un aluat moale si elastic. Se framanta 4-5 minute, si se baga la rece, acoperit, o ora. Se face sub forma de sul, se taie imparte in 10, si din fiecare parte se fac lipii cat mai subtiri, care se coc in tigaie, fara ulei, cate 15-20 de secunde pe fiecare parte. Este important sa nu fie tinute mult, pentru ca apoi se intaresc si nu se mai pot rula. Se tina acoperite cu un prosop de bucatarie pana in momentul servirii.
Dar se gasesc si deja facute prin hipermarekturi, asa ca nu este obligatoriu sa va mai bateti capul cu ele (desi sunt extrem de gustoase, datorita unturii).
Ingrediente:
Ingrediente carne:
- 600 carne tocata de pui
- boia dulce
- boia iute (cat va tin papilele)
- putin coriandru macinat
- putin chimen macinat
- sare si piper
- 20 ml tequila (optional)
Se amesteca carnea cu ingredientele, bine de tot, apoi se lasa 30-60 de minute la frigider, sa macereze putin. Intre timp se trece la restul ingredientelor:
- o cutie de fasole rosie
- o cutie de porumb
- o ceapa medie
- 2 catei de usturoi
- 1 ardei iute murat
- 1-2 linguri pasta de rosii
- legume proaspete pentru a face burrito (salata verde, rosii, castraveti, ceapa verde, ardei rosu, etc).
- ulei
Mod de preparare:
Se caleste ceapa tocata cat mai fin, impreuna cu ardeiul iute tocat fin si el. Dupa cateva minute se adauga usturoiul, si se lasa pana ceapa devine sticloasa. In acest moment se adauga carnea si se amesteca continuu. Cand a prins bine culoare se adauga si pasta de rosii, si se amatesca bine in continuare, pentru a sparge bulgarii de carne care se formeaza. Cand e maruntita bine, se pun fasolea si porumbul, scurse. Se lasa pana arata bine si pare ca o mancarica. Nu trebuie sa scada de tot, trebuie sa fie ca un sos de carne; se mai poate pune apa cand e pe foc, daca nu e destul de lichida.
Din legume se face o salata, cu ulei, sare, piper. Acum nu ramane decat sa se ia lipia, sa se puna amestectul 0 e carne si apoi salata. Am uitat sa mentionez ca porumbul il puteti lasa separat, daca nu va place, sau nu place la toata lumea care mananca.
Se poate face si un sos, din iaurt si mujdei de usturoi. Am preferat sa nu mai incarc si mai mult masa, pentru ca era seara. Dar ar fi fost o adaugare gustoasa. Pe langa toate astea se mai poate pune si branza rasa.
Pofta buna!