Clatite si Gogosi

Gogoși de casă cu cremă de vanilie. Gogoși mai pufoase și mai aromate n-am mâncat

 

 

Gogoși de casă cu cremă de vanilie. Gogoși mai pufoase și mai aromate n-am mâncat

 

 

„Bola de Berlim”, cunoscută și sub numele de berlinez, este o versiune portugheză a unei gogoși. Este o patiserie portugheză de vară foarte populară care provine istoric din patiseria nord-germană. „Bola de Berlim” este de obicei mai mare decât omologul lor german și folosește în schimb o umplutură pe bază de gălbenuș de ou. Umplutura  la Bola de Berlim este întotdeauna vizibilă pe măsură ce gogoasa este tăiată în jumătăți. Se fac cu aluat dulce prăjit în ulei, cu niște glazură de zahăr pudră deasupra.

 

Ingrediente:

Pentru umplutură:
1 cutie de lapte condensat dulce
4 gălbenușuri de ou
1 lingura unt
1 linguriță extract de vanilie
1 lingura suc de lămâie

Pentru aluat:
1 drojdie
2 linguri zahăr
1,5 căni lapte cald
1 cană unt
2 gălbenușuri de ou
1 vârf de sare
6 căni de făină
1 cană zahăr pudră pentru acoperire
Ulei vegetal pentru prăjire

 

Mod de preparare:

Pentru umplutură:
1) Într-o cratiță amestecați laptele, gălbenușurile și untul.
2) Aduceți la foc mic timp de aproximativ 10 minute până la o consistență netedă și cremoasă.
3) Se ia de pe foc și se amestecă esența de vanilie și sucul de lămâie. Se amestecă bine până se omogenizează. Puneți-l deoparte într-un castron.

Pentru aluat:
1) Într-un castron, dizolvați drojdia și zahărul în lapte.
2) Combinați toate ingredientele cu excepția făinii și amestecați bine adăugând făina treptat până când aluatul este ușor de modelat și frământat.
3) Formați bile de dimensiuni medii și lăsați-le să se odihnească pe o scândură presărată cu făină.
4) Acoperiți cu un prosop și lăsați-o să crească aproximativ 1-2 ore.
5) Prăjiți bilele într-o tigaie sau oală de prăjit, una câte una până când se rumenesc. Întoarceți-le în timp ce prăjesc.
6) Odată ce sunt gata, așezați-le pe un platou cu șervețele de hârtie.
7) După ce s-au răcit ușor, tăiați-le în jumătate fără a le împărți complet.
8) Umpleți-le cu umplutura pregătită anterior și presărați-le cu zahărul pudră.

 

Pofta buna!

 




Categorii