Sfaturi utile

Nu vei mai intra încălțat în casă după ce vei citi asta

 

 

 

 

Mai multe studii științifice sugerează ca este o idee proastă sa nu va descaltati la intrarea in casa și motivele sunt destul de serioase.

 

Dar de ce nu ar trebui să purtați pantofi în casă?

Bacteriile

Deși unele bacterii sunt bune pentru noi, dar dacă ați contactat vreodată un virus al stomacului, veți ști că alte tipuri de bacterii nu sunt.

Un studiu realizat de Universitatea din Arizona a găsit o medie de 421.000 de bacterii diferite pe pantofi. Coliformii, un indicator bacterian al nivelului de salubritate a alimentelor și a apei (și prezent în mod universal în fecale), au fost detectați pe talpa a 96% din pantofi.
În plus, E. coli a fost detectat la 27% din pantofi, împreună cu șapte alte tipuri de bacterii, inclusiv Klebsiella pneumoniae, care pot provoca infecții ale tractului urinar și Serratia ficaria, care pot provoca infecții respiratorii.
„Noi mergem prin lucruri cum ar fi excrementele de pasari, de caini si germeni de pe pardoseli publice, toate astea sunt surse pentru E coli”, spune Kelly Reynolds, Ph.D., microbiolog si profesor la Universitatea din Arizona.

Cercetătorii doreau apoi să afle despre transferul de bacterii de la pantofi la pardoseli necontaminate. Ei au descoperit că transferul de bacterii de la pantofi la podele de acasă a variat de la 90% la 99%.

Dr. Charles Gerba, microbiolog și profesor la Universitatea din Arizona, a comentat:

„Apariția frecventă (96%) a bacteriilor coliforme și E. coli pe partea exterioară a pantofilor indică un contact frecvent cu materialul fecal, cel mai probabil provenit de pe podeaua din toaletele publice sau în contact cu materialul fecal animal din aer liber. Studiul nostru a indicat, de asemenea, că bacteriile pot persista pe pantofi pe o distanță lungă în casa ta sau în spațiul personal după ce încălțămintea a fost contaminată cu bacterii.

Podeaua pentru toalete publice a fost descoperită că conține aproximativ două milioane de bacterii pe centimetru pătrat, deși scaunul de toaletă conține doar aproximativ 50 pe centimetru pătrat.

Un studiu al Universității din Houston a constatat că 39% din pantofi conțin bacterie C. diff (Clostridium difficile), care este o amenințare la adresa sănătății publice, rezistentă la o serie de antibiotice. Această bacterie poate provoca mai multe stări de sănătate, inclusiv diaree.

O altă amenințare la domiciliu: toxine

Un alt studiu realizat de Institutul Memorial Battelle a constatat că toxinele din tratarea gazonului dvs. pot fi ușor urmărite în casă. În plus, un studiu de la Universitatea Baylor a constatat că oamenii care locuiesc în apropierea drumurilor asfaltice cu gudron de cărbune prezintă un risc crescut de cancer, iar aceste toxine pot fi purtate de pantofii tăi.

Dr. Reynolds a comentat: „Gândiți-vă la apa de ploaie pe stradă. Poate avea benzină în ea și substanțe chimice, iar cele care ajung pe pantofi, pot fi aduse cu usurinta în casa ta. „Cu toate acestea, deși avertizează cu privire la pericolele unor tipuri de toxine, probabil că va trebui să fiți expus de mai multe ori pe parcursul  viații ta pentru a te îmbolnăvi.

Soluția

În studiul Universității din Arizona, cercetătorii au descoperit că spălarea pantofilor cu detergent în mașina de spălat a redus prezența bacteriilor cu 90% sau mai mult. În plus, trebuie să curățați și podelele și covoarele cu ajutorul unui detergent de curățare a covoarelor, cum ar fi un aparat de curățat cu aburi.

Dar pentru a evita orice situatie neplacuta și a vă menține casa curată, experții spun că este mai bine să vă lăsați pantofii la ușă ori de câte ori este posibil.

 

Sursa: Clark Howard




Categorii