Sfaturi utile

30 semne de boala aratate de fata, maini, ochi, urechi si limba

 

 

 

 

Chiar daca au la dispozitie metode complexe de testare si vizualizare a organelor interne, a scheletului sau compozitiei sangelui, medicii pot „citi” bolile privindu-ti doar unghiile, palmele sau limba.

Organismul uman iti transmite semnale atunci cand are o suferinta si nu trebuie sa fii medic pentru a le descifra. Trebuie doar sa stii ce sa cauti. Iata cateva semne de boala pe care ti le transmite organismul:

1. Palmele calde si umede si tremurul miinii pot indica o hipertiroidie.

2. Palmele reci si tremurate pot semnala anxietate.

3. Un cordon dur de-a lungul palmei, insotit adesea de indoirea degetului mic, este numit contractura lui Dupuytren si este asociat cu o boala a ficatului sau cu epilepsie.

4. Palmele rosii pot fi un semn al sarcinii sau al unui tratament contraceptiv si sunt intalnite adesea la persoanele alcoolice.

5. Daca iti lipesti unghiile de la degetele aratatoare, spatiul dintre ele (la radacina unghiei) trebuie sa aiba forma unui romb minuscul. Lipsa acestuia poate constitui un semn de intrebare. Unii oameni se nasc astfel, insa disparitia spontana a acestui spatiu poate fi semnul unei boli severe, inclusiv al unei suferinte hepatice sau pulmonare.

6. Unghiile in forma de lingura (denumite de medici coilonichie sau unghii hipocratice) pot aparea din cauza deficitului de fier din organism (anemiei) sau pot fi semnul unei angine.

7. Unghiile dezlipite de pe patul unghial si subtiate (onicoliza) sint intilnite uneori in hipertiroidism si psoriazis.

8. Unghiile normale si sanatoase cresc de obicei cu o zecime de milimetru pe zi, dar se opresc din crestere in cazul instalarii unei boli grave. Cind incep sa creasca din nou, lasa in urma lor un lant transversal iesit in relief fata de planul unghiei. Prin masurarea distantei de la cuticula pina la aceasta ridicatura, putem stabili cu precizie perioada in care persoana respectiva a fost bolnava.

9. Unghiile foarte deschise la culoare pot sa indice anemie; unghiile gri-albastrui pot fi semnul unei boli de inima, iar petele maronii – semn de psoriazis.

10. O fata lipsita de expresie se intilneste adesea in boala Parkinson. Pe de alta parte, o fata rotunda, de forma lunii, poate semnala boala lui Cushing.

11. O frunte foarte lata, proeminenta, este semnul unei acromegalii (o forma de gigantism).

12. Obrajii rosii si pielea alba pot fi un ideal de frumusete, dar si indiciul unei boli tiroidiene.

13. Pleoapele lasate (ptoza) insotite de retragerea liniei parului pot indica o forma rara de distrofie musculara.

14. Persoanele cu hipotiroidie pierd adesea treimea exterioara a sprincenelor.

15. Depunerile de grasime aparute in jurul ochilor (xantelasma) pot fi rezultatul unor niveluri crescute de colesterol.

16. O pata rosie sau maronie de forma aripilor unui fluture, numita cloasma si aparuta pe obraji, poate fi semnul unei sarcini sau al unui tratament contraceptiv.

17. Parul facial in exces si/sau acneea apar si in sindromul ovarului polichistic (chisturi dezvoltate pe ovare). Aceasta este una dintre cele mai des intilnite dereglari hormonale la femei si este cauzata de producerea de hormoni androgeni in exces de catre ovare si glandele suprarenale.

16. O cauza rara a surditatii congenitale este asociata prezentei unei suvite de par albe (asemanatoare dungii din blanita viezurelui).

17. Un inel alb din jurul irisului este numit arcus senilis si e legat de probleme circulatorii.

18. Majoritatea oamenilor stiu ca ochii ingalbeniti (partea alba) indica icter, iar pleoapele foarte palide – anemie. Putini stiu insa ca vase de singe sparte din zona oculara pot fi indiciul unor puseuri de hipertensiune arteriala.

19. Pleoapele cazute pot indica disfunctii musculare (miastenia gravis) sau cancer de plamani.

20. O limba de un rosu-stralucitor indica anemie, iar o limba de culoarea capsunelor poate fi semnul imbolnavirii de scarlatina.

21. Ulceratiile gurii sint foarte des intilnite si nu semnaleaza nimic altceva decat o perioada de imunitate scazuta. Pe de alta parte, prezenta lor neintrerupta sau frecventa poate fi semnul unei boli cronice – sindromul colonului iritabil sau al unor uretrite.

22. Leziuni mici pigmentate pe buze sau in gura indica prezenta sindromului Peutz-Jegher – asociata cu polipi intestinali, ce se pot maligniza.

23. Persoanele cu pliuri pe lobul urechii prezinta un risc mai mare de a dezvolta o boala de inima, iar umflaturile din aceasta zona sunt semnul gutei cronice.

24. Gleznele, gambele si picioarele umflate (edem) pot fi semnul retentiei de apa sau, pur si simplu, al faptului ca ai stat prea mult in picioare. Uneori pot indica si afectiuni mai grave, cum ar fi tromboza venoasa. In cazuri rare, picioarele umflate sint cauzate de malnutritie ori boli grave ale ficatului, rinichilor sau intestinelor.

25. Picioarele care au forma unei sticle de sampanie sunt caracteristice unei boli genetice grave, de tipul unei distrofii musculare, numite boala Charcot-Marie-Tooth.

26. Umflaturi purpurii pe tibie, asemanatoare unor contuzii in relief, pot fi indiciul unei boli inflamatorii cronice, numita sarcoidoza, sau doar al pilulei contraceptive.

27. Vasele de singe mici, sparte, care se albesc la presiune sun frecvente in sarcina sau o boala a ficatului.

28. Oamenii care par vesnic bronzati, fara sa se expuna la soare pot sa sufere de  hematocromatoza (organismul acumuleaza fier in exces).

29. O afectiune numita dermatita herpetiforma (eczema cu vezicule si insotita de prurit intens pe trunchi sau membre) e prezenta de obicei in boala celiaca (intoleranta la gluten).

30. Pigmentarile maronii in zona axilei nu trebuie ignorate; ele pot insoti adesea cancerul de stomac.

 

Sursa




Categorii