Salate

3 rețete delicioase de salate festive + rețeta mea de maioneză de casă

 

 

3 rețete delicioase de salate festive + rețeta mea de maioneză de casă

 

Împărtășesc cu voi rețeta a 3 salate în straturi + rețeta pentru maioneză de casă! Pe masa mea festivă există întotdeauna cel puțin una dintre acestea!

Maioneză de casă (rețetă clasică):

Ingrediente:
  • Ulei vegetal – 280 ml
  • Ou – 1 buc
  • Sare – 1/2 linguriță
  • Zahăr – 1 linguriță
  • Muștar – 1/2 linguriță
  • Oțet 9% – 1 lingură

Mod de preparare:

Mai întâi, torn apă fierbinte peste oul crud pentru 1 minut. Îl pun în vasul blenderului (vertical), adaug toate ingredientele. Mixez pentru aproximativ 20 de secunde și maioneza de casă este gata!

 

Salata Maria:

Ingrediente:
  • Sfeclă fiartă – 2 buc de mărime medie (450 g)
  • Morcovi cruzi – 2 buc de mărime medie (350 g)
  • Cascaval – 150 g + 50 g pentru decor
  • Stafide – 2 linguri
  • Prune uscate – 100 g
  • Nuci – 40 g
  • Usturoi – 2 căței
  • Maioneză – 5-6 linguri

Mod de preparare:

Înmuiat stafidele în apă fierbinte timp de 10 min, tocat prunele fin.

Într-un castron, dau pe răzătoare sfecla, adaug nucile tocate și maioneza, amestec. În alt castron, dau pe răzătoare morcovii cruzi, adaug stafide și maioneza, amestec. În al treilea castron, dau pe răzătoare cascavalul și usturoiul + maioneza, amestec. Trei umpluturi sunt gata.

Iau o formă detașabilă (diametru 16 cm), ung fundul cu maioneză. Primul strat este umplutura de sfeclă, al doilea – morcovi, al treilea – cascaval. Repet cele trei straturi.

Dacă se dorește, fiecare strat poate fi suplimentar uns cu maioneză.

 

Salata Dual:

Ingrediente:
  • Șprot – 1 conservă 270 g
  • Cartofi fierți – 3 buc
  • Morcovi fierți – 2 buc
  • Castraveți murați – 2 buc
  • Ouă fierte – 3 buc
  • Cascaval – 100 g
  • Ceapă (murată) – 0.5 buc
  • Maioneză – 4-5 linguri
  • Piper negru măcinat

Mod de preparare:

Pun o formă detașabilă (diametru 16 cm) pe o farfurie, ung fundul cu maioneză. Dau pe răzătoare cartofii fierți, asezonez cu piper și pun maioneză.

Următorul strat este șprotul mărunțit cu furculița și ceapa murată.

Apoi dau pe răzătoare morcovii fierți, acopăr cu maioneză. Apoi tai castraveții în fâșii.

Pe castraveți dau pe răzătoare ouăle + maioneză. Pe ultimul strat al salatei dau pe răzătoare cascavalul. Las salata sa se „odihneasca” în frigider timp de 3 ore. Poftă bună!

Salata ‘Crizantema’:

Ingrediente:
  • Batoane de crab (surimi) – 400 g
  • Ouă fierte – 5 buc
  • Cascaval – 150 g
  • Ardei gras – 1-2 buc
  • Roșii – 150 g
  • Ceapă verde

Sos:

  • Smântână degresată – 3 linguri
  • Maioneză – 5 linguri
  • Mărar
  • Muștar cu boabe – 1 linguriță
  • Piper negru măcinat

Mod de preparare:

Mai întâi fac sosul, amestecând bine toate ingredientele menționate mai sus.

Pun o formă detașabilă (diametru 16 cm) pe o farfurie, ung fundul cu sos. Taie batoanele de crab în cuburi, acopăr cu sos.

Tai fin ceapa verde, acopăr cu cuburi de ardei roșu. Acopăr cu sos.

Apoi dau pe răzătoare ouăle și ung cu sos. Tai fin roșiile. Dau pe răzătoare și mai mult cascaval + sos.

Ornez cu mărar, fâșii de batoane de crab și în mijloc am dat pe răzătoare gălbenușuri. Pun salata în frigider pentru 3 ore.

Poftă bună!

 

 Sursă

 




Categorii