Sfaturi utile

11 fructe uscate care înlocuiesc cu succes multe medicamente

 

 

11 fructe uscate ce înlocuiesc multe medicamente

 

 

Noi mîncăm dulciuri inutile și deseori nocive, iar apoi cumpărăm vitamine din farmacii pentru a ne trata de bolile provocate, inclusiv de dulciuri.

CURMALELE uscate înlocuiesc excelent bomboanele. Ele sînt la fel de dulci, dar conțin mai puține calorii și mai multe fibre, ce ajută la curățarea intestinului. Curmalele întăresc imunitatea. Se recomandă consumul lor în caz de răceală, anemie, distrofie și depresie. Dacă aveți dispoziție proastă și oboseală cronică – acestea sînt simptome ale deficitului unor substanțe vitale, iar curmalele sînt bogate în ele. Curmalele conțin calciu, fier, potasiu, magneziu, cupru, zinc, fosfor, natriu, aluminiu, cadmiu, cobalt, sulf, bor, mangan, provitamina A, vitaminele P, C, B1, B2, B6 și beta-caroten.

CAISELE uscate dilată și curăță vasele sangvine. Aceasta se explică prin proprietățile ei miraculoase. Caisele sînt bogate în magneziu, iar sporirea magneziului în sînge este un semnal natural de relaxare la cel mai profund nivel. Datorită acestui fapt, caisele uscate reduc spasmele pereților vaselor sangvine. Fluxul sîngelui se ameliorează și au loc minuni. Imediat se ameliorează starea rinichilor și a inimii. Se restabilește alimentația creierului, se îmbunătățește memoria (de aceea, studenții trebuie să se aprovizioneze cu caise uscate în timpul sesiunii).

Caisele uscate au o importanță majoră mai ales pentru femeile însărcinate. Lor li se prescriu (dacă nu există contraindicații) preparate scumpe de magneziu. Dar puteau să li se prescrie caise uscate. Ele au același efect: previn tonusul sporit al uterului, reduce stresul, sporește nivelul de hemoglobină în sînge. Totodată, caisele ne mai oferă și vitaminele C, B15 și provitamina A, săruri de potasiu și fiere, fosfor și acizi organici.

PRUNELE uscate conțin multe fibre, acizi organici și microelemente: natriu, potasiu, calciu, fosfor, fier. Datorită acestor substanțe, prunele uscate ameliorează schimbul de substanțe, normalizează tensiunea. Ele pot fi consumate chiar și pentru profilaxia maladiilor cardiovasculare.

COARNELE uscate sînt un remediu diuretic și coleretic. Datorită acestui fapt, ele ajută la curățirea organismului în timpul bolii. Coarnele ajută în caz de diabet, gută, reumatism, anemie și tulburări metabolice. În Abhazia, unde cresc coarne sălbatice, ele sînt numite zmeură de sud, iar în cazul răcelilor se consumă ca și dulceața de zmeură. Coarnele conțin acizi organici, vitaminele C și P, provitamina A, uleiuri volatile, săruri de fier, potasiu, calciu, magneziu, sulf.

SMOCHINELE uscate aduce bujori în obraji și ajută în cazul tusei uscate. Asta datorită faptului că în sînge sporește conținutul de fier. În smochine e chiar mai mult fier decît în mere. Totodată, acestea mai conțin potasiu, calsiu, mangan, fosfor, iod, brom, sulf, vitaminele A, C, B1, B2. Smochinele stimulează activitatea sistemului digestiv și provoacă pofta de mîncare. Fiind un diuretic, smochinele asanează rinichii. Acestea sînt indicate, în special, în cazul insuficienței venoase, reduce coagularea sîngelui, previne hipertensiunea, reduce palpitațiile inimii.

STAFIDELE sînc un remediu împotriva iritabilității. Au o acțiune calmantă. Dar oamenilor predispuși la obezitate, trebuie să fie precauți, pentru că strugurii conțin mult zahăr. Datorită conținutului bogat în potasiu, stafidele accelerează regenerarea țesuturilor și întărește sistemul cardiovascular. Acest fapt le permite amatorilor de struguri să rămînă tineri un timp îndelungat. Totodată, stafidele păstrează aproape toate substanțele folositoare ale strugurilor: vitaminele B1, B2 și B5, precum și fier, bor, magneziu și alte microelemente. Ele ajută la funcționarea normală a inimii, plămînilor, sistemului gastrointestinal, rinichilor, reduc anemia și slăbiciunea.

VIȘINILE uscate scot toxinele din organism. Acest lucru este important mai ales pentru locuitorii orașelor mari. Efectul are loc datorită pectinei: ea ajută la legarea compușilor toxici și scoaterea lor din organism, fără a ajunge în sînge. Totodată, vișinele sînt cunoscute drept un antiseptic și expectorant, necesare în cazul răcelilor. Datorită combinației de microelemente (potasiu, magneziu, vitaminele A, C, PP) și acizilor organici, ele elimină spasmele și calmează sistemul nervos. Conținutul sporit de fier și cupru fac din vișine un remediu în caz de anemie.

ANANASUL uscat ajută să slăbiți și să păstrați tinerețea. El conține acid citrici și alți acizi, ce accelerează metabolismul. Totodată, ananasul conține o substanță rară – bromelină. Este un complex de fermenți vegetali, care ameliorează digestia și elimină procesele inflamatorii. Cuprul și potasiul contribuie la întinerirea tuturor țesuturilor corpului. Astfel, ananasul este folositor și pentru inimă, și pentru vasele sangvine, și pentru rinichi. Se recomandă consumul lor în caz de anemie și a tulburărilor sistemului nervos central.

MANDARINELE uscate ajută la recuperarea în convalescență. Mandarinele ameliorează metabolismul, face mai elastice vasele sangvine. Datorită acestui fapt se reduc edemele, stagnarea sîngelui și a limfei. Se îmbunătățește pofta de mîncare, iar cu ea și dispoziția. Totodată, mandarinele sînt folosite ca un remediu eficient împotriva maladiilor micotice, astmului și scorbutului. Ele conțin multe microelemente (potasiu, magneziu, calciu, acid folic) și vitamine (C, P, B1, B2, A, D, K).

LĂMÎIA uscată este un antiseptic excelent. Ea nu doar ajută în cazul răcelii și gripei, dar și le previne. E greu să purtați la lucru sau în călătorie lămîi proaspete, iar o mînă de lămîi uscate pot încăpea chiar și în buzunar. Lămîia conține multe săruri minerale, foarte multă vitamina C (iar asta garantează un metabolism bun și alimentarea tuturor țesuturilor organismului), precum și vitaminele A, B1, B2, D și P. Lămîia este recomandată în cazul maladiilor inflamatorii, ateroscleroză, bolilor renale și ale sistemului gastrointestinal.

 

 




Categorii