În fiecare zi mintea noastră procesează tone de informații, corpurile noastre efectuează mii de acțiuni. Trăind în această lume aglomerată, este foarte ușor să ratezi mesaje pe care ți le trimite corpul. Iar consecințele necomunicării și răspunsului la aceste semnale pot fi drastice.
Noi am făcut o listă de semne care indică faptul că rinichii nu funcționează corect. Câte dintre aceste semnale ți-a trimis corpul tău?
10. Probleme de somn
Când rinichii nu funcționează corect, înseamnă că toxinele nu pot ieși din organism prin urină și rămân în sânge. Nivelul crescut de toxine face ca adormirea să fie dificilă. De aceea, când dormi mai puțin, crești șansele de scădere a funcției rinichilor.
Atenție: persoanele cu boli renale cronice suferă mai frecvent de apnee în somn. Apneea în somn este o tulburare care provoacă una sau mai multe pauze în respirație atunci când dormi. Aceste pauze pot dura de la câteva secunde la un minut. După fiecare pauză, respirația normală revine cu un pufăit puternic. Și sforăitul continuu intens semnalează că este timpul să consultați un medic.
9. Dureri de cap, oboseală și slăbiciune generală
Rinichii sănătoși și care funcționează corespunzător transformă vitamina D în corpul nostru pentru a menține oasele puternice și pentru a produce un hormon numit Eritropoietină (EPO). Acest hormon joacă un rol important în producerea de celule roșii din sânge. Când rinichii nu funcționează corect, produc mai puțină EPO. Declinul celulelor roșii din sânge (cele care transportă oxigen) are ca rezultat oboseala rapidă a mușchilor și a creierului.
Atenție: este frecvent ca persoanele cu boli cronice de rinichi să aibă anemie. Anemia ar putea începe să evolueze atunci când cineva are doar 20% până la 50% din funcția normală a rinichilor. Dacă vă odihniți și dormiți suficient, dar continuați să vă simțiți obosiți, cu niveluri scăzute de energie și slăbiciune generală, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră fără întârziere.
8. Piele uscată și mâncărime
Rinichii sănătoși fac o muncă uriașă prin eliminarea deșeurilor și a lichidului suplimentar din sânge, ajutând la producerea celulelor roșii din sânge și menținând cantitatea adecvată de minerale din corpul dumneavoastră. Mâncărimea și pielea uscată semnalează eșecul rinichilor de a menține echilibrul corect al mineralelor și nutrienților, ceea ce poate duce la boli osoase și renale.
Atenție: Dacă aveți pielea uscată și mâncărime, încercați să rămâneți mai hidratat. Nu uitați, înainte de a lua orice medicament pentru mâncărime, consultați-vă medicul. Anumite medicamente conțin ingrediente care ar putea afecta mai mult funcția renală.
7. Respirație urât mirositoare și gust metalic
Când deșeurile se acumulează în sânge, acestea schimbă gustul alimentelor și vă lasă un gust metalic în gură. A avea respirație urât mirositoare este un alt semn că ai prea multe toxine și contaminare în sânge. Mai mult, este posibil să nu mai doriți carne și să vă pierdeți pofta de mâncare în general, ceea ce poate duce la pierderea nesănătoasă în greutate.
Avertisment: Există diverse motive pentru care alimentele pot avea un gust metalic (de la alergii la o sănătate orală slabă). În mod normal, gustul metalic din gură ar trebui să dispară dacă a fost tratată cauza presupusă. Dacă gustul continuă să apară, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră.
6. Respirație scurtă
Relația dintre bolile renale și dificultățile de respirație, mai ales după eforturi reduse, este cauzată de doi factori. În primul rând, lichidul suplimentar din corp se mută în plămâni atunci când rinichii nu funcționează corect. În al doilea rând, anemia vă lasă corpul lipsit de oxigen și acest lucru duce la respirație scurtă.
Avertisment: Există diferite motive pentru scurtarea respirației, de la insuficiență renală la astm și cancer pulmonar sau insuficiență cardiacă. Dacă observați că nu puteți să respirați complet în mod constant după ce depuneți eforturi foarte mici, trebuie să vă adresați imediat medicului dumneavoastră.
5. Umflarea gleznelor, picioarelor și mâinilor
Rinichii care nu funcționează corect, nu elimină lichidul suplimentar din corp. Acest lucru duce la retenția de sodiu care provoacă umflături la nivelul gleznelor, picioarelor și mâinilor. Umflarea părților inferioare ale corpului poate semnaliza, de asemenea, boli de inimă și ficat sau probleme ale venelor piciorului.
Avertisment: Uneori, administrarea de medicamente, reducerea sării și eliminarea excesului de lichid din corpul dvs. pot opri umflarea. Dacă nu ajută, atunci aveți nevoie de un tratament adecvat.
4. Dureri de spate
Insuficiența renală poate duce la dureri de spate, de obicei profunde și resimțite chiar și sub cutia toracică. Mai pot fi simțite în partea din față a zonei inghinale sau a șoldului. Durerile de spate și picioare pot fi cauzate de chisturile renale, care sunt saci mari plini de lichid formați pe rinichi și sunt rezultatul bolii renale polichistice.
Sfat: durerile de spate cauzate de insuficiența renală sunt însoțite de senzație de rău, vărsături, temperatură ridicată a corpului și urinare frecventă. Durerea de spate normală care nu are nicio corelație cu rinichii se comportă diferit: durerea este mai localizată și se produce brusc, nu există febră. Dacă vă confruntați cu dureri de spate și pastilele de ameliorare a durerii sunt ineficiente, asigurați-vă că vă adresați medicului dumneavoastră.
3. Ochi obosiți
Un semn timpuriu că sistemul de filtrare a rinichilor este deteriorat este apariția proteinelor în urină, ceea ce poate duce la umflături în zona ochilor. Umflarea din jurul ochiului poate fi explicată prin faptul că rinichii lasă să treacă o cantitate mare de proteine în urină, în loc să le păstreze și să le distribuie în tot corpul.
Sfat: Dacă sunteți sigur că corpul dumneavoastră primește suficientă odihnă și proteine, dar observați în continuare umflături în jurul ochilor, vizitați-vă medicul.
2. Hipertensiune arterială
Sistemul circulator și rinichii depind unul de celălalt. Rinichii au nefroni mici care filtrează deșeurile și fluidele suplimentare din sânge. Dacă vasele de sânge se deteriorează, nefronii care vă filtrează sângele nu primesc suficient oxigen și substanțe nutritive. De aceea tensiunea arterială crescută este a doua cauză principală de insuficiență renală.
Sfat: învățați să vă controlați tensiunea arterială crescută pentru a evita insuficiența renală. Adăugați alimente bogate în acid folic, deoarece este implicat în producerea de celule roșii din sânge și poate ajuta la prevenirea anemiei.
1. Modificări ale urinei
Rinichii dvs. sunt responsabili pentru producerea urinei și eliminarea deșeurilor prin aceasta. Modificările frecvenței, mirosului, culorii și aspectului urinei nu trebuie ignorate. Tipurile comune de modificări includ:
- Nevoia crescută de a urina, mai ales în timpul nopții. Urinările între 4 și 10 ori pe zi sunt considerate normale.
- Sânge în urină. Rinichii sănătoși filtrează deșeurile din sânge pentru a produce urină, dar dacă filtrul este deteriorat, celulele sanguine ar putea începe să „treacă” în urină.
- Urina spumoasă. Bulele din urină, în special cele care necesită să tragi apa de mai multe ori până când dispar, indică faptul că în urină se află proteine.